Fallsikring

Fallsikring
Fallsikring er den mest vanlige metoden for personsikring ved arbeid i høyden dersom ikke arbeidsområdet er sikret med gjerder eller har naturlige fysiske barrierer som forhindrer mulighet for fall. Hensikten er til enhver tid å ha en utstyrsbarriere som forhindrer fall eller fanger opp et fall slik at man unngår å treffe bakken eller strukturer det er mulig å skade seg på.
Fallsikringsutstyr
Fallsikringsutstyret består i hovedsak av en kroppssele på bruker som kobles direkte til en struktur som er sterk nok til å stoppe et fall. Koblingen til strukturen gjøres ved hjelp av en forbindelsesline med karabinere. Forbindelseslinen er en samlebetegnelse for en rekke utstyr som brukes til formålet, og disse finnes i mange varianter tilpasset ulike bruksområder.


Opplæring i fallsikring
Opplæringen bør bestå av en teoretisk og en praktisk del. Den teoretiske delen skal bidra til at kursdeltakerne får en generell forståelse av utstyret og hvordan det er ment å brukes – og ikke brukes. Deltakerne skal motta informasjon om lov- og regelverk som omfatter bruk av fallsikring i arbeidssituasjoner. Opplæringen gir også kjennskap til viktige temaer; fallteori som forteller mye om hvilke krefter man utsettes for ved fall, hengetraume som kan oppstå ved å henge i en sele etter et fall og i verste fall ha dødelig utgang, egenredning og kameratredning som er pålagt i forskrift, og beste praksiser.