Opplæring i fallsikring

Opplæringen i fallsikring bør bestå av en teoretisk og en praktisk del. Den teoretiske delen skal bidra til at kursdeltakerne får en generell forståelse av utstyret og hvordan det er ment å brukes – og ikke brukes. Deltakerne skal motta informasjon om lov- og regelverk som omfatter bruk av fallsikring i arbeidssituasjoner. Opplæringen gir også kjennskap til viktige temaer; fallteori som forteller mye om hvilke krefter man utsettes for ved fall, hengetraume som kan oppstå ved å henge i en sele etter et fall og i verste fall ha dødelig utgang, egenredning og kameratredning som er pålagt i forskrift, og beste praksiser. Men teori er én ting, praksis noe annet. I virkeligheten må man gjøre en del vurderinger og unngå vanlige feller som gjerne ikke er så enkle å forutse. Praksisdelen på et godt kurs tar for seg disse situasjonene og lar deltakerne få kjenne det på kroppen og veiledes til gode løsninger. De fleste former for redning krever øvelse for å mestre det, og et minimum av øving er nødvendig for å være i stand til å gjennomføre redninger på en tilfredsstillende måte. Imidlertid er praksis blant kurstilbyderne med hensyn til kursets omfang og innhold svært varierende. Blant annet tilbys det i dag fallsikringskurs som gjennomføres utelukkende digitalt på ca. 2 – 3 timer. 

 Sertifisert opplæring 

Kravet til opplæring i fallsikring er såkalt dokumentert opplæring. Dokumentert opplæring stiller ikke klare krav til instruktørenes kompetanse eller kursinnhold. Ulike aktører i markedet har dermed ulikt tilbud og kvalitet.  

 Dette gjør det vanskelig som kunde eller bruker av fallsikring å orientere seg i markedet. For bedrifter som benytter eksternt personell er det ofte vanskelig å fastslå hvilken opplæring personalet har mottatt, ut over å kunne fastslå at de har mottatt kursbevis. 

 Soft Sertifisering AS godkjenner kursbedrifter etter krav i NS 9610 gjennom en sertifiseringsprosess som omfatter administrasjon av kursvirksomheten, instruktører, opplæringslokaler, utstyr og undervisning. Resultatet blir at kursdeltakerne er sikret relevant fallsikringskompetanse for sitt arbeidsområde, og arbeidsgivere eller oppdragsgivere kan være trygge på at utførende personell har riktig kompetanse for jobben og tilfredsstiller myndighetskrav. 

For å få vite mer om opplæring og sertifisering anbefaler vi å besøke Soft Sertifisering AS. 

Detaljer i standarden kan du få ved å kjøpe NS 9610 hos Standard Norge (eier av standarden)