Fallsikring

Generelt 

Fallsikring er den mest vanlige metoden for personsikring ved arbeid i høyden dersom ikke arbeidsområdet er sikret med gjerder eller har naturlige fysiske barrierer som forhindrer mulighet for fall. Hensikten er til enhver tid å ha en utstyrsbarriere som forhindrer fall eller fanger opp et fall slik at man unngår å treffe bakken eller strukturer det er mulig å skade seg på. Ved arbeid i store høyder er behovet for sikring åpenbart. I lavere høyder oppleves behovet kanskje ikke like påtrengende, men det er fra lavere høyder de fleste fallulykker skjer – også de alvorlige. De fleste, om ikke alle, kunne vært unngått ved bruk av riktig sikring mot fall. 

Risikovurdering 

Ethvert arbeid i høyden starter med en risikovurdering av stedet og arbeidet som skal utføres. Hva kan skje, og hva er konsekvensen dersom fall er mulig? Er atkomst til arbeidsstedet mulig ved hjelp av andre metoder som for eksempel stillas eller tilkomstteknikk, eller er det tilstrekkelig med fallsikring? Er redningsberedskapen tilstrekkelig og på plass  

Vernenivå 

Arbeidstilsynets forskrift 703 om utførelse av arbeid sier at kollektive barrierer (gjerder, stillas osv.) skal være førstevalget blant metodene for sikring mot fall ved arbeid i høyden.  

Dersom disse ikke kan benyttes bør det vurderes om fallforhindrende eller falloppfangende fallsikring skal benyttes.  

Fallforhindring gjøres ved for eksempel tilkomstteknikk eller når fallsikringsutstyr benyttes på en måte som begrenser bevegelsesfriheten slik at det ikke er fysisk mulig å falle, for eksempel utfor en kant.  

Falloppfanging er sistevalget ettersom fallsikringsutstyret fanger opp et fall som oppstår. Risikoen for skade blir mindre ettersom fallet blir begrenset, men å unngå fall vil alltid være å foretrekke.