Havvindkonferansen 2024
Havvindkonferansen 2024
Den 29 oktober gikk den årlig Havvindkonferansen av stabelen og vi var tilstede for å fange opp siste nytt.
Til stede var blant annet clusteret Parkwind som har vunnet konsesjonen på Sørlig Nordsjø 2, som er bunnfast. De opplyser at man ønsker norske leverandører, men at kontrakt tildeling er litt frem i tid. De ønsker å komme fortest mulig i gang og i den sammenheng vurderer de også kinesiske turbiner da Kina er mest leveringsdyktig.
Videre ble det diskutert en enklere måte å orientere seg dersom man skulle ønske å få innpass i markedet. Målet er å få «en vei inn».
Sørlig Nordsjø 2 anses som lønnsomt. Kongstanken er at denne lønnsomheten skal få ned kostnader innen flytende havvind. Økonomer som var på scenen mener dette er fullt mulig, men da må man komme i gang raskt. Dette fordi byggepris på skip, turbiner og andre tjenester er på vei opp. Også konkurransen opp mot oljeindustrien vil påvirke. Sist, men ikke minst er det en bekymring for «priskannibalisering» mellom nordsjølandene. Blåser det i Nordsjøen vil det være over hele Nordsjøen og dette vil føre til konkurrerende priser for å bli kvitt kraften. Så det vil være riktig å si at det er noen skjær i sjøen. Og dette kan påvirke investeringsviljen.
En gjennomgangstone på konferansen er at det har gått for tregt og at man trenger forutsigbarhet på sikt. Er ikke dette på plass, vil ingen investere. Her bidro Arbeiderpartiet og Høyre sine representanter til at det ikke ble noen klarhet. De var mest opptatt av å ta hverandre i usannheter.
Risiko og regelverk sto også på agendaen. Dessverre er man mest opptatt av risikoen for tap av utstyr eller penger, og lite rundt personsikkerhet. I tillegg ble det snakket om sikkerheten rundt det å få produsert utstyr i land vi kan komme i konflikt med og den avhengigheten det medfører. Havtil var på scenen og snakket om det kommende regelverket, men mer var det ikke.
Havvind er nok et stykke frem i tid. Det spås at fra 2027 vil aktiviteten innen olje og gass avta. Man er da redd for at man ikke kommet langt nok i utviklingen av havvind og dermed få et gap i tid der flere potensielt kompetente arbeidstakere forlater oljen og går inn i andre næringer. Ønsket er å få til en overgang. Men forutsigbarheten virker ikke være der. Politikerne ser de må «finne penger», og i tillegg krangler de om måten dette skal gjøres på. Det er ingen felles enighet om hvordan man bør jobbe fremover. Kanskje mirakler skjer og at de finner ut av dette. Det kan se ut som at mye avhenger av Høyre, Arbeiderpartiet og SV. Seansen politikerne hadde minnet mer om en valgkamp enn informasjon til bransjen.